torstai 28. maaliskuuta 2013

Lauma

Me hevoset olemme laumaeläimiä. Haluamme pysyä kosketusetäisyydellä toisista hevosista. Lauma tarjoaa turvaa gepardileijonien, heiluvien pressujen, postilaatikoiden ja monien muiden hirvitysten varalta. Ilman kaveria joudumme olemaan jatkuvasti varuillamme sekä saamme stressin ja pahimmillaan mahahaavan. Nykyään ihmiset usein pelkäävät hevosten loukkaavan itsensä tarhakaverien kanssa ja pitävät hevosia sen tähden tarhoissa yksinään. Tilanne on vähän kuin lähtisi sutta pakoon ja saisi karhun vastaansa.


Niin kuin olen jo kertonut minulla on tällä hetkellä toinen tamma kaverina. Myöhemmin keväällä ja kesällä kun minun ja muiden tammojen mahatyypit eli varsat ovat tulleet ulos, pääsemme isoon laumaan. Varsat saavat leikkiä keskenään ja me tammatkin pääsemme vähän helpommalla.

Muutenkin olen melkein koko elämäni saanut olla isommassa tai pienemmässä laumassa. Yleensä olen aina lauman arvojärjestyksenä viimeisenä eli joudun väistämään toisia esimerkiksi heinäkasalta. Tätieni mielestä se ei ole yhtään pahitteeksi linjoilleni. Eikä se kyllä minuakaan haittaa. Jos toiset komentelevat, siirryn syrjään ja ehkä vähän nakkelen niskojani ja yritän sitten myöhemmin uudestaan. On parempi olla laumassa viimeisenä kuin pedon kynsissä ensimmäisenä.


Hännillä


Ihmiset eivät aina ymmärrä olevansa ihan yhtä laumaeläimiä kuin hevosetkin vaan kuvittelevat olevansa yksilöitä. He luulevat tekevänsä itsenäisiä päätöksiä asioista ja kulkevansa omia polkujaan, vaikka aika usein he toimivat juuri niin kuin ihmislauma odottaa heidän toimivan. Kuuluminen laumaan on ihmisille ihan samanlainen perustarve kuin hevosille, ja lauman ulkopuolelle jääminen tuottaa myös heille stressiä ja tuskaa. Sitä sanotaan sosiaaliseksi kivuksi. Sosiaalinen kipu heikentää elämänlaatua ja tuo mukanaan monenlaisia terveysriskejä.


Ihmiset kuitenkin tekevät monista asioista vaikeampia kuin hevoset. Siinä missä hevoselle huonokin lauma on parempi kuin ei laumaa lainkaan, ihminen voi kokea ulkopuolisuutta myös lauman sisällä. Ihmisillä tehdyissä eläinkokeissa onkin todettu, että ihmisten aivojen kipualueet aktivoituvat heidän ollessaan eri mieltä laumansa kanssa. Siksi ihmiset eivät mielellään kyseenalaista laumassaan hyvänä, totena ja kauniina pidettyjä asioita.Sopu sijaa antaa
 
Lauman tärkeydestä huolimatta sekä hevosten että ihmisten olisi hyvä oppia, että väliaikainen ero laumasta ei ole hengenvaarallista. Hevonen voi pysyä ihan rentona, vaikka jäisikin hetkeksi yksin talliin, tarhaan tai kuljetuskoppiin. Ihmiset taas voivat välttyä monilta hankaluuksilta, kaltoinkohtelulta ja hyväksikäytöltä, jos uskaltavat jättää huonon lauman taakseen.  


Ihmisten kesken on onneksi usein mahdollista valita itselleen sopiva lauma. Jos yhdessä laumassa ei suju, voi etsiä tilalle paremman. Esimerkiksi nuoremmalle tädille on aina löytynyt mieleinen lauma tallilta. Tallilla hänen aivoihinsa ei ole koskaan sattunut, vaikka talleja on ehtinyt olla aika monta.

2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi ja muille nykyisen tallilauman jäsenille mukavasta seurasta :)

      Poista