perjantai 21. kesäkuuta 2013

Aurinkohevonen

Tänään on kesäpäivänseisaus. Se tarkoittaa auringon äärisijaintia sellaisessa kohdassa, jossa päivä on pisimmillään pohjoisella pallonpuoliskolla. Koska ihmisten on muuten vaikea havaita ilmiselviä valon vaihteluita, he ovat kautta aikojen väsäilleet erilaisia monumentteja ja kalentereita huomatakseen ne varmasti.
Ihmiset ovat satojen vuosien ajan kiistelleet, mistä valon vaihtelut maapallolla johtuvat. Aiemmin pidettiin itsestään selvänä, että aurinko liikkuu ympäriinsä taivaalla. Sitten yksi tavallista nokkelampi setä keksi tiirailla taivasta pitkillä putkilla ja tulikin siihen tulokseen, että aurinko pysyy paikallaan ja maapallo liikkuu. Niin kuin ihmisillä usein, tämäkin kiista meni ihan överiksi, ja sen takia poltettiin kirjoja ja jopa ihmisiä, jotka sanoivat maan liikkuvan. Mutta nykyisin melkein kaikki ovat yksimielisiä, että liikkuva taivaankappale on nimenomaan maapallo. Itse en tiedä, mitä pitäisi ajatella. Minusta on selvä kuin pläkki, että aurinko liikkuu ja maa pysyy paikallaan. Enhän minä liiku mihinkään ellen omilla jaloillani kävele tai ole kuljetuskopissa! Toisaalta on julmaa polttaa ihmisiä, joten en halua olla pahisten puolella. Parempi siis unohtaa näin vaikeat kysymykset ja keskittyä perusasioihin eli syömiseen ja varsan hoitamiseen.
Auringonvalon merkkipäiviin liittyy paljon perinteitä ja uskomuksia. Suomessa kesäpäivänseisauksen aikoihin vietetään juhannusta. Juhannukseen kuuluu esimerkiksi mökkeily, saunominen ja grillaaminen. Perinteisesti poltetaan myös juhannuskokkoja, mikä tuon aikaisemman taivaankappaleriidan yhteydessä kuulostaa hiukan pelottavalta. Kuulemma kokoissa ei kuitenkaan polteta ketään, vaan ne ovat ihan pelkkää huvia. Parempi niin.
Juhannuksena tehdään myös paljon ennustuksia ja taikoja. Olen ajatellut kokeilla ainakin seitsemän eri yrtin vaikutusta. Jos yrtit laittaa tyynyn alle, näkee unessa tulevan sulhonsa. Nuorempi täti näki noin 15 vuotta sitten tällä konstilla unta Tuomiokirkon bussipysäkillä viulukoteloa kanniskelevasta nuorukaisesta, jonka nimi oli Carl-Magnus. Valvemaailmassa Carl-Magnusta ei ole näkynyt. Siispä ajattelin, että varmempi tapa käyttää yrtit on syödä ne. Ja Eerokin toki saa osansa, vaikkei hän ymmärräkään puolisoista vielä tuon taivaallista. Tulevan puolisonsa voi nähdä myös nukkumalla vasemman jalan sukka väärin päin jalassa. Voin kokeilla sitäkin, koska minullahan sattuu olemaan sukka juuri vasemmassa takajalassa. En kyllä taida saada sitä käännetyksi, mutta kokeillaan sukka oikein päin. Ei se niin tarkkaa voi olla.
Viime vuonna juhannus osui minun lemmenlomalleni. Silloin minun ei yhtään tarvinnut vaivata päätäni tulevilla sulhoilla, koska unelmaori oli ihan livenä paikalla. Tosin hän oli sen verran kauemmalla laitumella, että hänen näkemisensä vaati aika paljon kuikuilua. Silloin ihmiset myös tekivät juhannustaikoja aika kummallisen laitteen kanssa. Siitä laitettiin yksi osa minulle back there, ja sitten ihmiset tuijottivat pientä näyttöruudun muotoista kristallipalloa. Ihmiset olivat kovasti iloisia, koska kristallipallossa näkyi jonkinlainen kupla. Heidän mielestään kupla näytti ihan 16 vuorokauden ikäiseltä alkiorakkulalta eli hevosen alulta. Melkoista taikauskoa! Nuorempi täti teki siitä ihan oman ennustuksensa:
Jos kesäpäivänseisauksena ultrassa näkyy hevosenalku, siitä tulee poikkeuksellisen loistava aurinkohevonen.
 Kummallista kyllä, sillä kertaa ennustus piti paikkansa!
Aurinkohevonen 90 tiineysvuorokauden kristallipallossa
Ensimmäisissä iltasäteissään nukkuva aurinkohevonen
Aurinkohevonen kaksiviikkoisena
Kolmiviikkoinen aurinkohevonen laiduntorkuilla
Aurinkoripset
Vähän yli kuukauden ikäinen aurinkohevonen
Aurinkoiset

Oikein hyvää ja aurinkoista juhannusta lukijoille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti