torstai 14. maaliskuuta 2013

Amatsonit

Naistenpäivän takia olen miettinyt hevos- ja ihmistammoihin liittyviä juttuja. Nuoremmalla tädillä ei vain ole ollut aikaa kirjoittaa niitä muistiin. Onneksi teemapäiviä riittää joka viikolle: Ensi viikolla vietetään tasa-arvon päivää. Joten sovitaan, että tämä ei ole myöhästynyt naistenpäiväpostaus vaan hyvissä ajoin oleva tasa-arvon päivä -postaus.

Tasa-arvon päivään liittyy Minna Canth -niminen täti, joka oli omana aikanaan radikaali tyyppi. Hän muun muassa vaati naisille samoja koulutusmahdollisuuksia kuin miehille ja kirjoitti: »Kaikki naiset älkööt tehkö käsitöitä!» Käsitöiden tekemisessä ei tietenkään ole mitään vikaa – päinvastoin – mutta ideana on, että kaikkien tätien pitäisi saada tehdä juuri niitä asioita, joista he eniten pitävät. Esimerkiksi viettää kaiken vapaa-aikansa tallilla.

Wassily Kandinsky 1918
Käsitykseni maailman tätien moninaisuudesta on aika suppea, koska tunnen melkein pelkästään hevostätejä. Muunkinlaisia tätejä on kuitenkin olemassa, kuulemma oikeastaan enemmistö. Hevostätejä saatetaan jopa pitää hiukan omituisina tavallisiin täteihin verrattuna. Esimerkiksi italian kielen sana amazzone tarkoittaa sekä miehekästä, sotaisaa naista että (taitavaa) ratsastajatarta. Italiassa amatsonien mestari ei siis ole mikään viidakon tähtösten kuumin&turhin julkkis vaan naisratsastajien kilpailun voittaja. Siinä on vissi ero. (Useimmiten täti- ja setäratsastajat kylläkin kilpailevat samoissa luokissa, mikä on poikkeuksellista sekin.)

Minun mielestäni myös tammojen tulisi saada tehdä mieleisiään asioita. Vaikkapa syödä paljon porkkanoita ja juosta kovaa. Idolini onkin hevosmaailman amatsoni I.P. Vipotiina. Hän on juossut paljon lujempaa kuin useimmat orit, tehnyt kylmäveristen tammojen maailmanennätysajan ja voittanut ravikuningatarkilpailun kolmesti.

Eniten ihailen kuitenkin Vipotiinan päättäväisyyttä. Minusta on älyttömän siistiä, että joku ottaa ja lähtee kävelemään kesken jalkojen pesemisen. Minäkin olen joskus yrittänyt häipyä karsinasta, mutta silloin tätini ovat muistuttaneet, että minun on turha kuvitella olevani mikään vipotiina. Vipotiina on sentään tienannut voittorahoja yli 400 000 euroa ja saa sen tähden vähän diivaillakin. Minulla on tätien mukaan vielä aika paljon palkintotiliä kartutettavana, ennen kuin saan yhtä paljon valtuuksia. Onpa pientä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti