sunnuntai 20. huhtikuuta 2014

Pääsiäisiloa!

Juuri nyt ihmiset viettävät pääsiäistä. Kevään tuloa ja uuden kasvukauden alkamista on juhlittu kevätpäiväntasauksen jälkeisinä viikkoina monien tuhansien vuosien ajan. Juhlan perinteisiin ovat kuuluneet elämän alkamista symboloivat asiat kuten lehteen puhkeavat oksat, ruoho, munat, pikkupuput ja karitsat sekä vanhoista painolasteista vapautuminen. Useimmissa juhlaperinteissä vanhan vuoden päättymisen ja uuden alkamisen väliin sijoittuu ritualistinen aika, jolloin tavalliset asiat käännetään päälaelleen. Silloin pahojen voimien on uskottu olevan valloillaan ja niitä on jouduttu hätistelemään eri tavoin, kunnes uuden ajanjakson alkaminen on taas palauttanut kaiken järjestykseen.

Munat symboloivat uutta elämää
Kuva Wikipedia

Nykyisin pääsiäistä vietetään kristillisenä juhlana sen kunniaksi, että Suuri Hevoskuiskaaja voitti kuoleman. Se on minunkin mielestäni hyvä syy juhlia, koska taitavia hevosihmisiä ei koskaan ole liikaa. Olen kylläkin ollut onnekas enkä ole havainnut mitään pahoja voimia. Gepardileijonat ovat olleet varsin rauhaisia, eikä edes kärpäsiä ei vielä joudu hätistelemään. Eilen näin kevään ensimmäisen kimalaisen, mutta niitä ei tarvitse hätistellä. Sen sijaan olen pääsiäisen vietossa satsannut ruohoon ja pajunkissoihin, jotka tuoksuvat juuri nyt hyvin herkullisilta. Ajatella, että ennen minua nuorempi täti ei ollut ikinä huomannut pääsiäisellä olevan ominaistuoksua ollenkaan. Sitten hän onneksi sai minut elämäntaitovalmentajakseen ja huomasi, että pääsiäinen tuoksuu ihan pajulta. Nyt tädit ovat käyneet hakemassa minulle virpovitsoja karsinaan heinien joukkoon, koska en ole nykyisen täysihoitolani lähistöltä löytänyt yhtään helppopääsyistä pajuravintolaa. Myös Eero on saanut maistaa elämänsä ensimmäisiä pajunkissoja.


Herkuttelun lisäksi minusta on kuitenkin tärkeää pysähtyä miettimään myös pääsiäisen sanomaa. Vaikka ei olisi mitenkään uskonnollinen ihminen tai hevonen, pääsiäisen tarinaan kiteytyy silti tärkeitä totuuksia elämästä. Draaman kaarihan menee niin, että yhteisen ilonpidon päätteeksi ystävä kavaltaa Suuren Hevoskuiskaajan ja hänet tuomitaan epäoikeudenmukaisesti kuolemaan. Ystävät ovat surevat kovasti, kunnes huomataan, että hänen hautansa on tyhjä. Suru kääntyy iloksi kuoleman voittamisesta.

Tapahtumakulku ei siis ole kaukana elävästä elämästä, sillä jokaisen eteen tulee tapahtumia, jotka eivät ole reiluja. Joskus ystävät pettävät tai pienistä virheistä koituu kohtuuttoman suuria seurauksia. On asioita, jotka saavat kallion halkeamaan ja esiripun repeämään. Pettymyksen, surun, murheen ja epätoivon kokeminen kuuluu elämään eikä niiden tuntemista tarvitse pelätä. Ne kestävät aikansa, mutta myös lievenevät ja haalistuvat päivä päivältä. Loppujen lopuksi elämän voima voittaa ja saa jatkamaan eteenpäin, kunhan sille antaa mahdollisuuden. Aivan kuin uusi kasvukausi saa talvella kuolleen maan jälleen viheriöimään, myös mieli avautuu uusille asioille. Ennen pitkää raskaimmatkin kivet siirtyvät syrjään ja päästävät valon sisään. Tätä elämän ihmettä voi kutsua ylösnousemukseksi, armoksi tai ihan miksi tahansa, mutta juhlia sitä kannattaa joka tapauksessa.

Pääsiäisen tematiikkaan sopiva runo
Sirkka Turkalta
Nuorempi täti juhlisti pääsiäistä tuomalla kotiinsa kauniita kukkivia oksia. Tähän aikaan vuodesta värikkäästi kukkivat pensaat ovat näillä leveysasteilla harvinaisia, mutta poikkeuksen tekee näsiä. Tällä kertaa minä en saa oksista omaa osuuttani, koska näsiä on hyvin myrkyllinen kasvi. Oksia leikatessaan täti kyllä huomasi, että oksat haisivat tosi pahalle eivätkä yhtään syötävälle.

Minun pääsiäisenviettooni kuuluu nuoremman tädin vieminen kilparadalle taas maanantaina. Tällä kertaa pääsen esittämään vähän vaikeampia kuvioita, kuten takaosakäännöksiä ja vastalaukkaa. Toivottavasti täti pysyy niin monimutkaisissa tehtävissä vaivattomasti kyydissä. Huomenna ajattelin valmistella häntä koitokseen kevyehköllä läpiratsastuksella sekä maastokävelyllä. Ehkä löydän lenkin varrelta myös hyviä pääsiäisherkkuja. Myös Eero pääsee jälleen harjoittelemaan tädin taluttamista. Nameja on siis luvassa hänellekin. Mikäs sen iloisempaa!

 Iloista ja valoisaa pääsiäistä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti